תפריט ים תיכוני הינו ניצול נכון של משאבי הטבע, אכילה נכונה של ירקות ופירות לפי עונות השנה. בתזונה זו אנו מקפידים על צריכה נבונה של רכיבי תזונה טבעיים יותר, בעלי אחוזי שומן נמוכים, חד בלתי רווים המכילים חומצות שומן חיוניות ומוותרים ונמנעים ממזונות בעלי אחוזי שומן גבוהים בתפריט כדי לחזק את הלב ולהוריד סיכון למחלת לב, טרשת עורקים, מחלת סכרת ,השמנת יתר, תסמינים של טריגליצרידים גבוהים בדם וכולסטרול גבוה, מחלות כרוניות נפוצות בעידן המודרני.
שילוב נכון ומותאם של תזונה ים תיכונית ופעילות גופנית יכולים בהחלט לעשות שינויים גופניים רבים, להעלות את החוסן והחוזק הגופני , לחזק את מערכת החיסון מפני מחלות נפוצות.
דיאטה ים תיכונית הינו תפריט המונהג באיי יוון, כרתים וקפריסין . לפי מחקרים שנערכו על אופי התזונה, המאכלים במקומות אלו, אורח החיים וכדומה נמצא שהאוכלוסייה במקומות אלו סובלת פחות עד בכלל לא ממחלות כרוניות הנפוצות במערב, ומשך החיים של האנשים הוא ארוך יותר בממוצע ואיכותי יותר.
התפריט מורכב ממספר מזונות בסיסים , טבעיים, מזינים והם בריאים וטעימים.
אופי הבישול הוא צלייה, תבשילי קדירה ואפייה השומרים על מרכיבי התזונה של מגוון המזון המקומי.
1. דגי ים - מומלצים דגים כטונה, סרדינים,לברק ,בס, בקלה, מרלוזה,מושט,הליבוט,מקרל, סלמון ועוד העשירים בחומצות שומן אומגה שלוש, דלים בשומן . צלויים אפויים או מבושלים.
2. דיאטה ים תיכונית מדגישה את הנישה של שומן חד בלתי רווי הנמצא באגוזים,גרעינים, זיתים,שמן זית ואבוקדו,בוטנים,שקדים,שמן קנולה.
רצוי להשתמש בהם כתבלינים מאשר חטיפים כיון שהם עשירים בקלוריות למרות היותם בריאים.
את האגוזים , שקדים, גרעינים רצוי לקלות כ 10 דקות במחבת חמה או בתנור חם , כדי להפיק את השומן מהם. לזרות גרעינים בסלט ירקות, לפזר אגוזים ביוגורט, לאכול תמרים בשילוב עם שקדים וכדומה.
שמן זית הינו השמן הרלוונטי לבישול, כיום ניתן להשתמש גם בשמן קנולה.
אבוקדו מאוד מומלץ למריחה על לחם, או לצד סלט ירקות.
לחם מומלץ הינו לחם מקמח מלא, טחון דק או גס, העשיר בסיבים תזונתיים.
3.ירקות ופירות מומלצים בעונתם. ירקות ירוקים, טריים כגון שעועית ירוקה, עלי גפן, מנגולד, תרד, כרוב, ברוקולי,כרובית, ירקות עליים, חסה. עגבניות וגזר בשל תכולת האנטיאוקסידנטים שבהם.
ירקות כתומים נוספים כדלעת, בטטה. כמובן סלק אדום, חצילים, קישואים.
תבשילי ירקות מאודים, מבושלים, מרקים מאוד מומלצים ומזינים.
מגוון פירות חשוב מאוד לצרוך בשל תכולת הסיבים שבהם, רמות סוכר איכותיות וטובות יותר ממתקים תעשייתיים, איכות שובע גבוהה ורכיבי תזונה עשירים באנטיאוקסידנטים,אנתוציאנידים, ויטמין C, ויטמין B - ענבים, תפוחים, רימונים, אגסים, אבטיח, תפוזים, דובדבנים ופירות נוספים.
כדי לשמור על טריותם חשוב לשמור במקרר בגובה העיניים , שטופים ונקיים כדי לאכול וליהנות מטיבם וטעמם.
4. חשוב להקפיד ולאכול ממשפחת הדגניים והקיטניות כדי להשלים רמות חלבון ופחמימות בגוף. אורז מלא, חומוס גרגרים, אפונה , שעועיות וכדומה .
5. יין אדום ולבן מכילים אנטיאוקסידנטים וחומרים המגנים על הלב ומעלים סרטונין- מומלץ ליהנות מכוס יין אחת בארוחה.
6. מוצרי חלב טריים כיוגורט, לבנה, גבינת חלומי, הם חלק מהתפריט בכמות מועטה ומצומצמת.
7. מאוד לא מומלץ בתפריט זה בשר אדום, בשר כבש, בשר חזיר שהם עשירים בשומן וקלוריות.
9. שתיית מים מומלצת וכן מיצי פירות טריים כמיץ גזר, מיץ תפוחים, ותפוזים במינון נמוך בשל תכולת הסוכר.
8.המזון צריך להיות טרי, זמין, איכותי ולא מתועש, מעובד, מטוגן וקפוא.
תזונה ים תיכונית היא בעצם חלק מתפריט המוכר בארצנו. ארץ ישראל משופעת בכל רכיבי המזון הנזכרים במאמר.
כל שעלינו לעשות הוא להקפיד , לבחור את המזונות הנכונים לנו כדי לחזק את הגוף, להיות בריאים וחיוניים ובעלי מודעות גבוהה לבריאות ,איכות חיים ואורח חיים בריא.
אשמח להיות לשירותכם ובשבילכם בכל שאלה וייעוץ.
בברכה אתי שטוסר, נטורופתית מעצבת דרך לאורח חיים בריא ורפלקסולוגית.
050-5552330
[email protected]