כיצד תסייע לילדך לזהות את עקרונות ההצלחה שלו , להיות ממוקד ומאושר יותר בחייו
לפני מספר ימים יצאתי להליכה ספורטיבית, "לניעור משקעי החגים" שהצטברו אצלי ועלי...
לצעדה התלוותה בתי בת ה 8, מה שהבטיח מבחינתי תירוץ נוח לכך שזו תהייה הליכה נינוחה יותר מאשר מרתון של "דם , יזע ודמעות".. תוך כדי שאנו הולכות ומשוחחות , ביקשה ממני הבת שאספר לה איך אבא שלה ואני הכרנו.
היא הקשיבה לסיפור ואחר כך שאלה מהורהרת,:"אמא, איך אני אדע עם מי להתחתן?"
"תגידי", שאלתי אותה. "איך את בוחרת חברה בכיתה?מה חשוב לך בחברה?" היא חשבה רגע וענתה: "חשוב לי שהיא תאהב לעזור אבל גם תסכים ותשמח שיעזרו לה, חשוב לי שהיא תהיה נאמנה, שהיא תקשיב לי ולא תקטע אותי וגם שיהיה לי מעניין לדבר ולשחק איתה"
מה הקשר בין הדרך שבה ילדינו בוחרים את חבריהם בגיל צעיר, לבין בחירות אחרות שיעשו בחייהם- בן/בת זוג, לימודים ומקצוע? כיצד המודעות הזו יכולה לתרום לאושר ולהצלחה שלהם בחיים?
החיים שלנו מתחלקים בין ארבעה מימדים משלימים: מימד הלימודים והקריירה , מימד חיי המשפחה, מימד חיי החברה ומימד הפעילות בשעות הפנאי.
אם תקדישו לכך מעט זמן למחשבה, תגלו שמתוך הבחירות שכל אחד מאיתנו עושה במימדים השונים של חייו, חוזרים ועולים שוב ושוב אותם דפוסים ואותן העדפות. אדם שבטחון וודאות חשובים ונחוצים לו, יעדיף תמיד עבודה שתאפשר לו ביטחון ויציבות וגם בבחירת בני זוג יחפש את מי שיעניק לו בטחון לאורך זמן. מי שיש לו צורך להיות מרכזי בכל מקום- יחפש עבודה שיש בה עמידה בפני קהל (הנחיית קבוצות, הוראה וכד) אך גם במשפחה ובין החברים, תראו אותו בולט ומרכזי. גם הבחירה שלו בפעילויות פנאי תהייה כרוכה, מן הסתם במגע עם אנשים ותאפשר לו להיות מרכזי (התנדבות, הופעה בלהקת חובבים).
העדפות או עקרונות מנחים כאלה נקראים "ערכי הצלחה". הם מתגבשים בנו בילדות ומלווים אותנו כחלק מאישיותנו בהמשך החיים. בכל מצב שיאפשר לנו לפעול ולממש את הערכים שלנו- נחווה תחושות הצלחה, סיפוק ואושר. כשיימנע מאיתנו לפעול על פיהם – נמצא את עצמנו מתוסכלים וממורמרים.
מתאמנת שאימנתי לאחרונה זיהתה בתהליך האימון שלה כי בכל מצב שמאפשר לה עצמאות וחופש: "שלא יכתיבו לי " כפי שתיארה זאת, היא מאושרת: בעבודה, במערכות יחסים , במשפחה ובפעילויות הפנאי שלה. כשבחרה לעבוד במקום עבודה מסודר ונוח ומשתלם כלכלית אך כזה שלא אפשר לה מספיק עצמאות ושיקול דעת , היא פשוט סבלה ולא החזיקה שם מעמד למרות המשרה ה"שווה".
ונחזור לילדה שלי. מהתשובה הפשוטה והספונטאנית שלה אפשר לזהות שערכים חשובים מבחינתה, הם הדדיות, נאמנות, מרכזיות ועניין. כמי שמכירה אותה , אני יכולה לדווח שאלה הם עקרונות מנחים בכל מימדי החיים שלה. האם זה אומר שאלה יהיו הערכים שלה גם בעתיד? אני מאמינה שכן. מן הסתם יתווספו עוד כמה, אך הדברים שאמרה מייצגים את המהות שלה, וזה דבר שלא משתנה עם הגיל. אני יודעת להגיד במבט לאחור שהערכים המרכזיים בחיי שלי היו שם כבר כשהייתי ילדה. אני יכולה להעיד זאת גם לגבי כל מתאמן ומתאמנת שאימנתי.
את הערכים האישיים של כל אחד מאיתנו , מבוגר, ילד או מתבגר, ניתן לזהות בשיחה ובאמצעות מספר שאלות ממוקדות. התועלת שבכך היא עצומה: זיהוי הערכים מאפשר לאדם להתמקד בדברים החשובים והנכונים לו, להימנע מבחירות שגויות ולהביא את עצמו למקומות ולמצבים בהם יוכל לפרוח ולהצליח.
אין זה אומר שאנחנו משדרים לילד מסר שיעשה "רק מה שבא לו" מבלי להתחשב בנסיבות ובסביבה. מה שאנו עושים הוא לצייד אותו ביכולת ההבחנה שתסייע לו בכל מצב נתון לאתר את הדברים שקריטיים מבחינתו ובהם הוא צריך להתמקד על מנת שיוכל לממש את מלוא הפוטנציאל שלו.
ילדים יכולים להיעזר בערכים שלהם כדי לקבל החלטות כמו איזה חוג העשרה לבחור, מהם הדברים שאינם מוכנים לוותר עליהם בחברות ובקשר עם ילדים אחרים. מתבגרים יכולים להשתמש בערכים כקו מנחה מסייע בתהליך בחירה של מגמת ומסלול הלימוד ,לאיזה תיכון ללכת , האם לקבל על עצמו תפקיד מדריך בתנועה או כיצד להתמודד עם הדילמות החברתיות הרבות בגיל זה. בכך שנסייע לילד לזהות את מה שנכון לו , אנו מעניקים לו מתנה של מיקוד בחיים ויכולת לקבל החלטות שתהיינה נכונות עבורו גם לטווח הארוך.
.עוד על איתור ערכים אצל ילדים ומבוגרים, על חשיבה תוצאתית וחזון של ילדים תוכלו לשמוע בהרצאה שתתקיים ביום ששי19/6/09 בשעות 9.00-11.00 בת"א במרכז "בדרך שלי" להרשמה: 054-5218578 למידע נוסף : www.sharonrazon.ybay.co.il