לחם הינו מרכיב חשוב בתפריט של תזונה נכונה. חשוב לאכול לחם מקמח מלא, שיפון, כוסמין, תבואה שמכיל גם גרעינים וסובין לפחות 2 פרוסות ביום.
לחם שייך למשפחת הדגניים. עוד ממשפחה זו חיטה/קמח, פסטה, אורז מלא על סוגיו:בסמטי, יסמין, בר. קוסקוס, כוסמת, שיבולת שועל ...אלו הן פחמימות מורכבות.
לפחמימות המורכבות נודעת חשיבות רבה בכל תפריט תזונתי/דיאטה תקינה.
הפחמימות חיוניות לאספקת אנרגיה.הן מופיעות בצורת עמילנים וסוכרים שמקורן בדגנים.
מרכיב הסיבים התזונתיים בסוגי מזון עתירי פחמימות הוא מאוד חשוב, וככל שרמת העיבוד שעבר המזון הוא נמוך יותר, כלומר גס יותר תכולת הסיבים תהיה גבוהה.סיבים תזונתיים מונעים מחלות כעצירות, מנקים את כלי הדם, משומן וכולסטרול ומצמצמים את הסיכוי להתפתחות סרטן המעי הגס.
מרכיבי מזון זה מכילים ערך גליקמי גבוה כלומר משחררים את האנרגיה בתהליך ממושך ורצוף ולכן הן מספקות מרץ ואנרגיה ביעילות רבה יותר.
החיטה שממנה מיצרים קמח לאפיית הלחם, שימשה במשך אלפי שנים כאחד המזונות העיקריים של האדם. היא מכילה כמות גבוהה יחסית של חלבון טוב, וכן מינרלים וויטמינים בכמות ובהרכב מאוזן.
בחיטה יש כמות לא מבוטלת של סיבים, לחם אפוי מקמח שטחינתו גסה, או לחם מחיטה שלמה עדיפים בהחלט על לחם לבן או קל בשל היותו מזין, ומשביע ותורם לתחושת שובע ארוכה יותר.
אני אתן סקירה של מספר קמחים ולחמים נפוצים ולסיום אתן מתכון ללחם שעושים בבית.
קמח שיפון מלא:סוג של דגן ממנו טוחנים קמח. אינו מכיל גלוטן חיטה, בעל ערך גליקמי נמוך , מומלץ ביותר בדיאטת דלת פחמימות, מתפרק לאט ושומר על תחושת שובע לאורך זמן. ניתן למצוא אותו במרכולים כ"לחם רוסי", "לחם שיפון מלא", "פורפניקל".
קמח מחיטה מלאה: אינו עובר תהליכי זיקוק וניקוי של חלקי החיטה, נשאר קרוב למקור הטבעי . בעל ערך תזונתי גבוה, עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
לחם שאור, מחמצת: בצק תוסס העשוי ממעט קמח, גרמים בודדים של שמרים ומים המהווה את גורם ההתפחה ובסיס הטעם של הלחם.
לחם דגניים: מכיל תוספת של זרעים ודגניים כגון שיבולת שועל, פשתן, שעורה, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, צנוברים ועוד.
לחם כוסמין: סוג של חיטה מיוחד ועתיק, מזין וקל לעיכול.מכיל סיבים תזונתיים מסיסים במים ואינם מסיסים.
ללא שמרים וחומרי התפחה, מתאים לחולים סוכרתיים וחולי צליאק.
לחם ללא שמרים :לחם שמתאים לחולי צליאק,לעיתים מאושר ע"י "האגודה לחולי צליאק", ניתן למצוא כלחם דר מרק , במאפיית "הבחירה טבעית" בירושלים ובמתחם קיבוץ גן שמואל.
אני אופה לחם בית באירועים מיוחדים כחגים, בצאת הפסח, בימי הולדת של בני משפחתי.בדרך כלל את המתכונים אני אוספת מעיתונים או מאתרי בישול ברשת לכן הקרדיט הוא לא שלי.
אפיית לחם הינה מיומנות ויצירה ובדרך כלל הריח בבית משכר והלחם הוא הצלחה. עצתי היא: כל שצריך הוא להשקיע בחומרי אפייה טובים, להשתמש במתכון באופן מדויק,(לפחות בפעם הראשונה), ללוש היטב בידיים כ 5-7 דקות לפחות כדי לשחרר את הגלוטן שבקמח, להתפיח היטב כחצי שעה עד שעה, לפחות פעמיים ולהתאזר בסבלנות. התוצאה תהיה מנצחת.
אתן לכם מתכון מדויק של לחמניות סילאן, מצוינות וטעימות ביותר מתוך "טועמים במטבח" האתר של פירגה,לחמניות מוצלחות ועשירות בטעמן, שאני אופה כל הזמן.
קמח מלא מכיל את הנבט ואת הסובין.זהו קמח לא מנופה וללא תוספות, ולכן הוא מזין מאוד. המאפה מקמח מלא כבד, לכן אני מעדיפה להחליף 1/3 מהכמות בקמח לבן רגיל.
4 כוסות קמח מלא.
1 כוס קמח לבן.
3 כפות סילאן.
2 כפות סוכר חום/ או לבן.
שקית שמרים יבשים 11 גרם.
2 כוסות מים חמימים.
כף חמאה מומסת.
1 כפית מלח.
אופן הכנה:
לשים בקערה את החומרים היבשים,
לצקת לאמצע הקערה את הרטובים וללוש היטב- אני מכינה 2 כוסות מים חמימים בכוס מדידה וממיסה בהם את הסילאן ואחר כך מוסיפה את החמאה.
הלישה אורכת כ 5 דקות.
בודקים שהבצק לא דליל מידי ואם כן מוסיפים כף קמח או לפי הצורך.
מכסים את הקערה בניילון ומגבת,ומכניסים למקרר למינימום 8 שעות או יותר. מוציאים ומפשירים לטמפרטורה של החדר, בערך שעה.
עושים נקניק ארוך ושמן באורך של 60 ס"מ, חותכים לאורך 12 יחידות של 5 ס"מ כל אחד. מכל יחידה עושים שרוך צר ומכינים את הצורה 8 ומהדקים באמצעו.
בהצלחה.
אתם מוזמנים להיכנס לפורום נטורופתיה באתר www.refua mashlima.com. רמדיס- פורטל רפואה משלימה.
ובאתר www.fitportal.co.il פורטל הבריאות והכושר הישראלי.
בברכת בריאות טובה.
אתי שטוסר נטורופתית מעצבת דרך לאורח חיים בריא.
050-5552330
[email protected]