הפכי לעמוד הבית
על סדר היום נשים וכסף גוף ונפש סטייל דרך חיים סלון פורומים שדרת אסימון קשרים
כתובת דוא"ל: סיסמא:  עדיין לא חברה?  הצטרפי עכשיו   שכחת סיסמא?
דרך חיים אוכל
 |  מנה ראשונה  |  מנה עיקרית  |  קינוחים  |  יין ואלכוהול
רול אנטריקוט

מתכון רול אנטריקוט במילוי טלה של השף מיקי סוסיה מסעדת לונה אשקלון

כתבות נוספות
* בריאות וגורמה במנה אחת
* סיגר חצילים ועגבניות
* מתכון פילה עגל
 
     
 
עוד באתר -
ארגוני נשים   |   קווי מצוקה   |   לוח אירועים   |   פסיפס האישה הישראלית   |   קשרים באסימון   |   אינדקס עסקים   |   הצטרפו לקבוצת אסימון   |  
המומלצים -
מתכונים   |   מחשבון נומרולוגיה   |   מחשבוני דיאטה   |   אסטרולוגיה   |   משחקים   |  
bannercostaatar2001.jpg
   
 

בישול באידוי

על יתרונות שיטת האידוי ושיטות שונות לבישול באידוי. זה קל, זה פשוט וזה בריא

מאת: גבי אהרון
15/10/2008

בישול באידוי הינו בישול אשר אינו מצריך שמן ומתבצע באמצעות אדים של מים חמים. בישול באופן זה נחשב לבריא יותר מטיגון מאחר והינו בעל ערך שומן נמוך יחסית ושומר על הערך התזונתי של המזון. בנוסף, מעטים יודעים שכמעט כל מזון ניתן לאידוי ובמהירות יחסית.

כמו כן, בישול מזון באדים הוא אחת משיטות הבישול העתיקות ביותר והבריאות ביותר. עוד לפני שהאדם למד את סודות הבישול על האש, החכים האדם הקדמון לבשל את מזונו על אדי מים חמים אשר נבעו מן האדמה באזורים בהם היו קיימים גייזרים ומעיינות חמים.
במזרח הרחוק היה האידוי לשיטה נפוצה יותר מצלייה או בישול בנוזלים כבר בעת העתיקה. באזורים אלה נמצאו בעיקר סירי אידוי מסוגים שונים ולא תנורי בישול. הסינים, למשל, בישלו אורז בשיטת אידוי כבר לפני 3000 שנה והחל מהמאה השמינית. בתחילה אידו את המזון בתוך עלים ובהמשך ייצרו כלים עם מכסה לאידוי מעץ הבמבוק. כלים אלו, לא השתנו עד ימינו וככל שהזמן מתקדם יש יותר ויותר אנשים המסגלים לעצמם את שיטת בישול זו בעיקר עקב התגברות המודעות הבריאותית לשיטות בישול.

השיטה הקלה ביותר לאדות מזון היא לחתוך או לקצוץ את המזון מאחר ויותר קל לאדות מוצרים קטנים. בשר טחון, רצועות דגים, ירקות חתוכים ועוד..
תהליך האידוי מהיר יחסית ואיננו מצריח מאמץ רב. בעזרת כמות מועטה של נוזלים וללא חשיפה לאור. על ידי כך אנו שומרים על הערכים התזונתיים של המזון ומאבדים פחות כמות של ויטמינים.
למשל – בתהליך האידוי של ירקות אובדת כ-40% מכמות הוויטמין C שבהם, בהשוואה ל-70% האובדים בבישול רגיל בנוזלים.
בנוסף, חוקרים מאיטליה השוו 3 צורות הכנת מזון: בישול, אידוי וטיגון ב-3 סוגי ירקות: גזר, ברוקולי וקישוא. התוצאה שהתקבלה הצביעה על כך שבישול באדים שומר יותר טוב על תכולת נוגדני חמצון בירקות מאשר בישול במים וטיגון. בין נוגדני החמצון שנבדקו היו החומצה אסקורבית

הידועה גם בשם ויטמין C, בטא קרוטן שהופך בגוף לוויטמין A, וחומרים פנוליים בעלי יכולת נוגדת חמצון גבוהה מאוד.
מחקר אחר בדק תכולת חומרים שנחשבים למונעי סרטן (גלוקוזינולטים). חומרים אלה נפוצים בירקות כגון כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, קולורבי, ברוקולי וירקות אחרים ממשפחת המצליבים. גם כאן נמצא כי הבישול באדים שומר טוב יותר על החומרים הללו בירקות, מאשר בישול רגיל בנוזלים.

קיימות שיטות שונות לבישול באידוי. הנפוצה ביותר היא הבישול בסיר אידוי. בשיטה זו מניחים את המזון מעל רשת העומדת מעל נוזל על סף רתיחה, בסיר מכוסה. זוהי שיטה טובה גם לחימום אוכל שכבר בושל או אודה. ניתן להוסיף למים שבתחתית סיר האידוי נוזלים כמו יין, מיצי פירות, עשבי תיבול ועוד בכדי להעמיק את טעמו של המזון המאודה.

שיטה נוספת היא בישול בסיר עם פרח מתכת. כאן אין צורך בסיר אידוי מיוחד. את פרח המתכת המחורר אפשר לשים בכל סיר שיש ולאדות כמו בסיר אידוי רגיל. החיסרון הוא ששטח הפרח אינו גדול במיוחד והוא לרוב נמול למדי, כך שיש צורך לפעמים להוסיף נוזלים במהלך האידוי.
עטיפה היא שיטת אידוי בנייר, בעלים גדולים מקופלים וקשורים, בניילון נצמד או ברדיד אלומיניום, כך שהמזון מתאדה ישירות בנוזליו. את המזון העטוף מניחים בתנור חם, ללא צורך במתקן אידוי מיוחד. החום מהאפייה משחרר את הנוזלים המצויים במזון וכך הם מתאדים בנוזליהם.

ניתן לראות כי שיטת הבישול באידוי הייתה ונשארה קלה, פשוטה, בריאה ובעלת יתרונות רבים נוספים. כך שמי מכם שעדיין לא ניסה וטעם מזון בריא וטעים מוזמן לנסות ולהמשיך את המסורת.

________________________________________
באדיבות גבי אהרון, מנהלת מותג 'מורפי ריצ'רדס' בישראל

 

 

 הוסיפי תגובה    שלחי לחברה    גירסה להדפסה
כתבות נוספות במדור  
   
-->
 
על סדר היום
החדשות שלנו
מזווית נשית
סטטיסטיקה
הסיפור שלה
סיפורים מהחיים
 
נשים וכסף
נשים ועסקים
יזמות עסקית
שוק העבודה
שוק ההון
צרכנות
 
גוף ונפש
רוחניות
אימון אישי
רפואה אלטרנטיבית
פנג שואי
קבלה
מרפלקסולוגיה ללמידה
 
סטייל
אופנה
טיפוח ויופי
דיאטה ותזונה
עיצובים
חדש על המדף
מבצעים והנחות
 
דרך חיים
אקדמיה לסקס
הורות וילדים
בריאות
הריון ולידה
זוגיות
אוכל
תיירות ונופש
 
סלון
תרבות ואמנות
ספרים
קולנוע וטלוויזיה
מופעים והצגות
תערוכות
 
אודות אסימון |  צרו קשר |  פרסמו אצלנו |  תנאי שימוש |  מפת האתר |  ארכיון כתבות |  תקנון רכישה באתר |  אסימון, טיולי חוויה ברוח נשית |  רשימת העסקים
אסימון - © כל הזכויות שמורות           site by InterPro magicnet          עיצוב: סטודיו Symbols