הפכי לעמוד הבית
על סדר היום נשים וכסף גוף ונפש סטייל דרך חיים סלון פורומים שדרת אסימון קשרים
כתובת דוא"ל: סיסמא:  עדיין לא חברה?  הצטרפי עכשיו   שכחת סיסמא?

השמנה

השמנה, סיבות, טיפול תרופתי, תוספי תזונה ותזונה נכונה
מאת:
03/01/2010

 ההשמנה הינה מגיפה כלל עולמית,היא אינה רק עניין אסתטי אלא בראש ובראשונה, ההשמנה היא עניין בריאותי, היא מגבירה את הסיכון למחלות כרוניות שונות כגון:סוכרת מסוג 2,יתר לחץ דם ומחלות לב.כדי לטפל בהשמנה צריך קודם כל לשנות חשיבה ולהבין שהכל מתחיל בראש:ההרזיה תתחיל כאשר המוטיבציה של המטופלים שלכם היא פנימית,רק שילוב נכון של טיפול תרופתי\תוספי תזונה המלווה בשינויי הרגלי אכילה ופעילות גופנית יוביל להצלחה.עיי"הסבר נכון לאוכלוסייה זו נוכל לסייע להם להימנע מסיבוכי ההשמנה ,שעלולים לקצר את תוחלת חייהם.אני באופן אישי מאמינה שטיפול בהשמנה כולל לפי דברי הרמב"ם בריאות: בלי רוגז יאזן אוכל וירבה תנועה.

השמנה

השמנה מוגדרת כהצטברות שומן תת-עורי בגוף.זהו מצב שבו משקלו של האדם גבוה יותר מהמומלץ, בהשוואה למדדים שנקבעו על פי גיל, מין וגובה. ישנם מספר קריטריונים להגדיר השמנת יתר :

1.עליית משקל הגוף הכולל למעל 15% מטבלת המשקל המומלץ.

2.מצב בו מסת הרקמות השומניות עולה על כ-30% ממסת הגוף הכוללת לגבר ו-40% לאישה.

3.מדד מסת גוף,כלומר BMI של מעל 30.

BMI=משקל\(גובה בס"מ)בריבוע.

יש לציין שמדד זה עלול להיות מופרז אצל אנשים שריריים,ומופחת אצל אנשים אשר איבדו מסת שריר(כגון:קשישים).

4.מדידת היקף המותניים:נשים>88 ס"מ,גברים>102 ס"מ,היקף הבטן מצביע על בטן גדולה ומהווה סכנה בריאותית.אצל נשים הסכנה לבריאות בעקבות מצב זה נמוכה יותר בהשוואה לגברים.

סיבות להשמנה: בעיית ההשמנה יכולה להיגרם כתוצאה משילוב של גורמים סביבתיים וגנטיים:

1.נוצר מאזן קלוריות חיובי עיי" הכנסת קלוריות עודפת לגוף ופחות הוצאה אנרגטית,עודף הקלוריות נשמר ברקמות השומן ומתרחשת השמנה.תהליך זה נובע כתוצאה מהיעדר פעילות גופנית, סגנון חיים המעודד פעילויות בישיבה(צפיה ממושכת בטלויזיה,פעילות מול מחשב ונסיעה ברכב גם למרחקים קצרים),שעות עבודה ארוכות וחוסר תנועה בסיסי.

2.סוג המזון:(יותר שומנים וסוכרים מעובדים)וכמותו גורמים לנו להכניס לגוף יותר קלוריות.

3.הפרעות הורמונאליות:לפטין כדוגמא,זהו הורמון פפטידי המיוצר בתאי השומן,תפקידו לסמן למוח על שובע.השמנה מאופיינת בחלקה בחוסר יחסי בלפטין, אך לרוב קיימות רמות גבוהות יחסית,מה שמעיד על עמידות ללפטין,כתוצאה מפגם ברצפטורים שבהיפותלמוס או ברצפטורי המעבר למוח.ייתכן שתפריט עתיר שומן גורר עמידות ללפטין לפני שנצפה שינוי בהרכב הגוף.

4.גנטיקה:הגן:POMC:Proopiomelanocortin – הינו נוירופפטיד ,רמתו עולה ע"י לפטין,מוטציות בו גורמות להשמנה ולאי ספיקה אדרנלית.ההורמון אלפא MSH נוצר לאחר עיבוד POMC ,תפקידו לגרות את מסלול התירואיד ולהעלות הוצאת אנרגיה,חוסר בפפטיד זה מוביל להיפרפגיה והשמנה.

5.דיאטה יכולה לגרום לשיבוש במנגנוני איזון המשקל של הגוף,כל מצב של חסך באנרגיה לאורך זמן, יגרום להגברת האכילה ולעליה במשקל.

 6.מחסור בשינה גורם לרמות נמוכות של לפטין,החלבון שאחראי לוויסות השומן בגוף ועלייה ברמות ההורמון גרלין,שמעודד אכילה.

7.מחלות הגורמות  להשמנה או נגרמות מהשמנה:

מחלות הורמונאליות:

  • היפותירואידזם:פעילות נמוכה של בלוטת התריס:מאופיין ע"י הפרשה מועטה של הורמון התירואיד ,הגורמת לירידה בחילוף החומרים הבסיסי המתבטאת בכמות קטנה של קלוריות שנשרפת.
  • תסמונת קושינג:במחלה זו אין סדירות הורמונאלית,הגוף מפריש כמויות גדולות של קורטיזול(הורמון האחראי לניצול חלבון וחומצות שומן ומקטין את ניצול הסוכר בדם).הורמון זה גורם לאיבוד של חלבון בשרירים ובעצמות.ניכרת השמנה בחלק העליון של הגוף,סביב הצוואר והפנים לעומת הגפיים שאינן משמינות.
  • היפראינסולינמיה:רמת אינסולין גבוהה בדם גורמת להשמנה היות והורמון האינסולין הינו הורמון אנבולי(בונה) גם ליצירת והגדלת תאי שומן,המנגנון נעשה ע"י כך שהאינסולין מעורר את פעילותו של הליפופרוטאין ליפאז,אנזים האוגר שומן,בנוסף האינסולין שומר על רקמת השומן בגוף ואינו מאפשר את ניצול השומן כאנרגיה.
  • חסר בהורמון גדילה: יגרום בילדים לגובה נמוך ולעודף משקל.
  • שחלה פוליציסטית:מצב המתאפיין לרוב במחזור חודשי לא סדיר,שיעור יתר והשמנה,נובע כתוצאה מרמות אינסולין גבוהות בדם,רמות פרולקטין גבוהות וגידולים מסוימים בשחלות ובבלוטת האדרנל שיכולים לגרום לרמות גבוהות של הורמונים אנדרוגניים.ההשמנה הטיפוסית למצב זה הינו השמנת "תפוח": כלומר שומן באיזור המותניים והבטן.

מחלות לב:

  • אי ספיקת לב: אחד הסימנים לאי ספיקת לב יופיע כעלייה מהירה במשקל הנובעת מבצקות בבטן בכבד או ברגליים.
  • קרדיומיופטיה היפרטרופית אידיופאטית:התעבות ניכרת של שריר הלב,אחד מהתסמינים יכול לכלול התנפחות של הבטן,הרגליים,הקרסוליים או חלקים אחרים בגוף.
  • פגיעה מסתמית:באי ספיקת מסתם טריקוספידלי המתאפיין בזרימה בלתי תקינה של דם דרך מסתם זה בעת סיסטולה יתכנו בצקות,חולשה עייפות ועוד.

הפרעות שינה:

  • דום נשימה חסימתי מתרחש כאשר החיך הרך ורקמות רכות נוספות בלוע קורסות במהלך השינה ויוצרות מחסום זמני לזרימת האויר לריאות.הסובלים מהפרעה זו מפתחים במהלך השינה אירועים של עצירת נשימה.הסיכון לדום נשימה חסימתי הוא השמנה.
  • תסמונת תנגודת דרכי נשימה עליונות מתבטאת בהפסקות נשימה מלאות או חלקיות בעת השינה,בנחירות קשות וביקיצות בלילה.גורמים לתסמונת: היצרות או סגירת דרכי הנשימה למעבר אויר.השמנה היא גורם מרכזי בהתפתחות התסמונת.

הפרעות אכילה:

תסמונת כמיהה לפחמימות:

 רמות סרוטונין במוח משפיעות על הרגלי האכילה שלנו. רמות נמוכות של סרוטונין גורמות ל"כמיהה למתוק" ובכך לוקחות חלק פעיל וחשוב בהשמנה.

* במחקרים נמצא שחיות שהואכלו תזונה דלת חומצת אמינו טריפטופן (שמהווה חומר מוצא לסרוטונין), התיאבון מוגבר בצורה משמעותית והתוצאה היא אכילה בולמוסית של פחמימות.

* תזונה דלת טריפטופן מובילה לרמות סרוטונין נמוכות במוח, שזה מצידו מסמל למוח הרעבה, המגרה את מרכזי הרעב והשובע.

* גירוי זה מסתיים בכמיהה למתוק, כיוון שהסוכר (פחמימות) מסיע בהובלה ובספיגה של טריפטופן במוח הגורם לייצור נוסף של סרוטונין. ברגע שרמות הסרוטונין במוח יורדות, המוח משדר מסר חזק ביותר הגורם לנו לאכול. זו אחת הסיבות למה רוב דיאטות ההרעבה לא עובדות. הכמיהה לפחממות (כמו גם לשומן - כי הטריפטופן הוא חלבון ונמצא במאכלים המכילים חלבון, שהם לרוב בשר וחלב ומוצריו, המכילים הרבה שומן) בעקבות חוסר סרוטונין יכול להיות מאוד חזק ויכול להיות סביר

  • הפרעת אכילה גרגרנית:הפרעה המתאפיינת בבולמוסים של אכילה פרועה ללא היטהרות לאחר מכן.

8.השמנה הנגרמת כתופעת לוואי של תרופות:

  • סוכרת:

1.      אינסולין-הינו הורמון אנבולי הווה אומר מעודד צמיחת רקמה,בנוסף האינסולין ממריץ את הליפופרוטאין ליפאז שהינו אנזים האחראי לאגירת שומן.

2.      סולפנילאוריאות:גלובן,גלוקו-רייט,אלו תרופות המגבירות הפרשת אינסולין.

3.      Thiazolidinediones:אבנדיה(רוסיני):בשל צבירת נוזלים,יצור מוגבר של רקמת שומן פריפרית ושיפור האיזון הגליקמי.

  • אנטי פסיכוטיים א-טיפיים:Clozapine:(Leponex),Zyprexa,Seroquel,Risperdal,Geodone.ההשמנה מתרחשת כתוצאה מחסימת הקולטנים ההיסטמיניים והאלפא 1 אדרנרגיים.
  • נוגדי דיכאון:אלטרול,אלטרולט:Amitriptyline)),מירו,רמרון:(Mitrazepine),ההשמנה מוסברת כתוצאה מירידה בקצב חילוף החומרים במנוחה ובנוסף הפחתת רגישות קולטני סרוטונין המווסתים את התיאבון.
  • מייצבי מצב רוח:Licarbium(Lithium):ההשמנה מתרחשת כתוצאה מעלייה בתיאבון לדברי מתיקה או מזונות שומניים,סיבה נוספת נגרמת כתוצאה משינויים מטבוליים הקשורים בעמידות לאינסולין ומאצירת נוזלים.
  • תרופות אנטי-אפילפטיות:Depalept,Valporal(Valproic acid),Tegretol,Teril(Carbamazepine),Neurontin(Gabapentin):ההשמנה נגרמת כתוצאה מעליה הכמיהה לדברי מתיקה.
  • תרופות במערכת הקרדיווסקולארית:חוסמי ביתא מורידים את קצב חילוף החומרים במנוחה ב10 אחוזים.
  • סטרואידים:קורטיקוסטרואידים גורמים להשמנה בגלל עליה במסה של שומן והצטברות שומן באיזורים ספציפיים כמו בצוואר(תופעה המכונה דבשת בופלו).
  • נוגדי אלרגיה-אנטיהיסטמיניים:Astemizole,Ketotifen:עליה במשקל נגרמת עקב הגברת תיאבון.
  • גלולות למניעת הריון המכילות פרוגסטינים גורמות לעליה במשקל עקב אצירת נוזלים.

 

סיבוכי השמנה:

לעודף משקל שומני יש מחיר כבד המתבטא במספר השפעות שליליות על בריאותו של האדם:

1.      יתר לחץ דם:מצב השמנה מאופיין ברמות גבוהות של אינסולין הגורמות לאגירת נתרן,כפועל יוצא לאגירת נוזלים,כשהגוף אוצר יותר נוזלים ונפח הדם גדל,לחץ הדם מתחיל לעלות,בנוסף האינסולין מעלה את לחץ הדם עיי" הפיכת העורקים לפחות גמישים,נוצרת התעבות בדפנות העורקים,הלב צריך להפעיל יותר כח כדי לדחוף את הדם במעברים הצרים והקשיחים והתוצאה היא עליה בלחץ דם. יתרה מזאת האינסולין גורם להפרשה מוגברת של נוראפינפרין הגורמת באופן ישיר לעליה בלחץ דם.

2.      רמת שומנים גבוהה בדם:הגוף נוטה לפצות את עצמו על עובדת עודף אינסולין,בייצור רב יותר של אדרנלין,קורטיזול והורמוני עקה אחרים.הורמונים אלה הם בעלי השפעה כפולה:ראשית הם מעלים בדם את רמת חומצות השומן החופשיות ואת רמת הסוכר.הנוסף האינסולין עוזר ביצירה ושימור כמויות עודפות של LDL בדם.

3.      סוכרת:בהשמנת יתר נוצר מטבוליזם משובש של שומנים,מולקולות שומניות דולפות מתאים אוגרי שומן ונספגות עיי" תאי שריר ותאי כבד,מולקולות שומן אלו מפריעות בהעברת האיתות התוך תאיים שמשגר הורמון האינסולין הנקשר אל קולטניו על פני הממברנה של תאים אלה,בכך משתבשת תגובת התאים לאיתותי האינסולין.

4.      שחיקה במפרקים עקב הלחץ של המשקל.

5.      מחלות לב וכלי דם:השמנת יתר מעודדת תגובת דלקת בגוף:עולה רמת TNF אלפא,שהיא מולקולה קדם דלקתית שגם כן מפריעה לפעילות האינסולין,בנוסף עולה רמת CRP-C reactive protein  ,החלבון המיוצר בכבד בתגובה לתהליכי דלקת כלשהם,חלבון זה הינו מדד רגיש לתהליכי דלקת הקשורים להיווצרות טרשת כלי דם.ככל שרמת CRP בדם גבוהה יותר,כך גדל הסיכון להתקף לב ולאירוע מוחי.

6.      תפקוד לקוי של הכליות: האינסולין כופה על הכליות להחזיק בנתרן גם כאשר כמותו גדולה מדי,כדי לשמר את הריכוז הנכון של נתרן בדם,חייבות הכליות לאצור כמות עודפת של נוזלים כדי לדלל את עודפי הנתרן.

7.      עייפות כרונית:השמנת יתר גורמת לעייפות עקב עומס פיזי (משקל עודף) ומטבולי(תפקוד לקוי)על כל מערכות הגוף.

8.      איברים פנימיים "שמנים":כאשר המשקל עולה גדלה גם כמות השומן העוטפת את שריר הלב וזו המצויה בתוכו,כמו גם בשרירי השלד ובאיברים אחרים בגוף.

9.      דימוי גוף נמוך יותר.

10.  בעיות בפוריות:אצל נשים שמנות הורמון האסטרוגן מופרש ברמות גבוהות מדי גורם לעליה בשכיחות ההפרעות במחזור החודשי,אצל גברים שמנים חלה ירידה משמעותית בהורמון הגברי טסטוסטרון,מה שמביא לעליה בסיכון לאי פריון,בנוסף גברים שמנים סובלים הרבה יותר מגברים רזים מתופעות של אין-אונות.

11.  סרטן:במצב של השמנת יתר רמת ההורמונים אינסולין והורמון דמוי אינסולין IGF-1 מוגברת בדם,הורמונים אלו פועלים כגורמי גדילה המזרזים חלוקות תאים והתרבותם,מה שהופך הורמונים אלו הנמצאים בעודף למעודדי שגשוג תאים סרטניים.

הפחתת  משקל של בין חמישה לעשרה אחוזים הנמשכת לאורך זמן,כמו גם ירידת היקפים של חמישה עד עשרה אחוזים,עשויים לצמצם את הסיכונים הקשורים לתחלואה ותמותה ממחלות הנלוות להשמנת יתר. כדי להוריד במשקל רצוי לשלב :

1.      טיפול תרופתי

2.      תוספי תזונה

3.      שינוי אורח חיים והרגלי אכילה.

4.      פעילות גופנית

 

טיפול תרופתי:

1.רדוקטיל(Sibutramine):

מנגנון:התרופה מעכבת קליטה חוזרת של נוראפינפרין>סרוטונין> ודופמין ולכן משפיעה על מרכז השובע במוח ומגבירה את שריפת האנרגיה עיי" הגברת הפעילות הפיזיולוגית והגברת קצב חילוף החומרים בגוף.עיקר הפעילות נגרמת עיי" שני המטבוליטים:M1 M2.

למי מיועדת התרופה: התרופה מיועדת לסובלים מהשמנת יתר ושה-BMI שלהם מעל 30 או מעל 27 אם הם סובלים גם מגורמי סיכון הקשורים להשמנה כמו:סוכרת או רמה גבוהה של שומנים בדם.התרופה אינה מיועדת לילדים מתחת לגיל 16 או למבוגרים מעל גיל 65.

מינון: התחלת טיפול ב-10 מ"ג פעם אחת ביום ,עליה במינון ל-15 מ"ג תתבצע לאחר חודש מרגע הנטילה.

אופן הלקיחה:פעם ביום ללא קשר לארוחה.

זמן מחצית חיים: 1.1 שעות.

מטבוליזם:בכבד עיי" ציטוכרום CYP3A4 .

כמה זמן ניתן לקחת את התרופה? התרופה בטוחה לשימוש לתקופה של עד שנה .אם סיבוטרמין אינה משפיעה לאחר תקופה של שלושה חודשים מומלץ להפסיק ליטול אותה.

תופעות לוואי: יובש בפה,עצירות,כאבי ראש,נדודי שינה,נזלת,דלקת גרון,עלייה בדופק ובלחץדם,כאבים בחזה.

יעילות: ירידה מרבית במשקל(6-7 קילוגרמים) לאחר חצי שנה מרגע הנטילה,השפעה על שומני הדם:ירידה ברמות:LDL ,ועליה ברמות ה-HDL .

התוויות נגד:

  1. לחץ דם גבוה לא מאוזן(יותר מ90\145 מ"מ כספית),בעיות לב,הסתיידות עורקים,שבץ מוחי.
  2. פעילות יתר של בלוטת התריס.
  3. הגדלת ערמונית המלווה באצירת שתן.
  4. הריון,הנקה.
  5. מחלת פאוכרומוציטומה:גידול של בלוטת יותרת הכליה הגורם להפרשת הורמונים העלולים לגרום ללחץ דם גבוה,כאב ראש,הזעה,רעד וכאבים בחזה.
  6. גלאוקומה מסוג זוית צרה(הגברת לחץ תוך עיני).
  7. חולי אנורקסיה.

אזהרה: תכשיר זה מכיל לקטוז ועלול לגרום לאלרגיה באנשים הרגישים ללקטוז.

 

תגובות בין תרופתיות:

  • תרופות נגד דיכאון מסוג: בולמי מונואמין אוקסידאז,TCAS ,SSRI ,SNRI ,לשמור על מרחק של 14 יום לפני או אחרי שימוש בתרופות מסוג זה,מחשש להתפתחות סינדרום סרוטונין הכולל:חוסר מנוחה,איבוד הכרה,בילבול,חרדה,אי שקט,חולשה,רעד,חוסר קורדינאציה,חום,הזעה,הקאה,קצב לב מוגבר.
  • תרופות נגד מיגרנה:טריפטאנים וארגוטמינים,מכיון שהם בעלי פעילות סרוטונרגית.
  • תרופות אנטי פסיכוטיות בעלי פעילות סרוטונרגית.
  • תרופות להצטננות הכוללות חומרים אשר מכווצים כלי דם,מחשש לעודף בנוראדרנלין,אפינפרין העלולים לעלות את לחץ הדם.
  • מעכבי ציטוכרום 3A4 :קטוקונזול או איטרקונזול(לטיפול בדלקות פטרייתיות),אריתרומיצין או קלריטרומיצין(לטיפול בדלקות),ציקלוספורין(מדכא תגובות חיסוניות),הגורמים לעליה בריכוז רדוקטיל בדם.
  • אינדיוסרים של ציטוכרום 3A4 :ריפמפיצין(לטיפול בשחפת),פניטואין,קרבמזפין,פנוברביטאל(לטיפול באפילפסיה) או דקסאמטזון(לטיפול בדלקות) המורידים את יעילות התרופה עיי" האצת המטבוליזם.

 

 

קסניקל(Orlistat):

מנגנון: אורליסטט פועל דרך עיכוב ספציפי,ארוך טווח,של ליפאזות במערכת העיכול(קיבה,מעי דק).התרופה נקשרת לאתר מסוים בליפאזות וכתוצאה מכך יש פחות אנזימים הזמינים לבצע הידרוליזה של טריגליצרידים,המגיעים מהמזון,לחומצות שומן חופשיות ולמונוגליצרידים,וכתוצאה מכך פחות שומן נספג במערכת העיכול.

למי מיועדת התרופה: הקסניקל מיועדת לאנשים עם BMI מעל 30,או לכאלו שה-BMI שלהם הוא 27 ומעלה,ובנוסף על כך הם סובלים ממחלות רקע שקשורות להשמנה,כמו יתר לחץ דם וערכי כולסטרול גבוהים.

מינון:כדור של 120 מ"ג פעמיים עד 3 ביום.

אופן הלקיחה: לקיחת הכדור חייבת להיות עם ארוחה שומנית,במידה ומדלגים על ארוחה או מנה נטולת שומן,ניתן לוותר על נטילת מנה של התרופה.חשוב לצרוך גם ויטמינים מסיסי שומן(A D E K) החל בשבוע ה-13 לטיפול בתרופה.

כמה זמן ניתן לקחת את התרופה? את הקסניקל ניתן לקחת עד 4 שנים ברציפות,בדרך כלל ניתנת עד חצי שנה או שנה.

תופעות לוואי: רובם במערכת העיכול כוללות:גזים,כאבי בטן,שלשולים שומניים וכתמי שומן,שינוי בספיגה של ויטמינים מסיסי שומן,היפוגליקמיה(בחולי סוכרת מסוג 2),כאב ראש,זיהומים בדרכי נשימה עליונות.

יעילות:ירידה במשקל של כחמישה ק"ג לאחר שנה,שיפור פרופיל ליפידים(ירידה ברמות LDL,עליה ברמות HDL ).

התוויות נגד:

  1. הריון או הנקה.
  2. ליקוי בתפקוד הכבד או הכליה.
  3. ספיגה לקויה ממערכת העיכול.
  4. כולסטזיס:חסימה של זרימת המרה בתוך הכבד.

תגובות בין תרופתיות:

  1. הימנעות משימוש במקביל לאקרבוז.
  2. יש לעקוב אחרי INR במטופלים הנוטלים קומדין מאחר והקסניקל עלול להפחית את הספיגה של ויטמין K .
  3. יש להפריד בין הנטילה של ציקלוספורין לנטילה של קסניקל(שעתיים לפחות),ולבצע מעקב צמוד אחרי הרמות של ציקלוספורין,מחר ושימוש במקביל גורם לירידה במקביל של ציקלוספורין.
  4. יש להיזהר אם המשתמש נוטל במקביל אמיאודורון,כיון שתיתכן ירידה מסוימת ברמות של האמיאודורון.

 

רזין(phentermine resinate):

מנגנון: רזין הינו אמין סימפטומטי,אשר קשור כימית ופרמקולוגית לאמפטמין.התרופה גורמת במערכת העצבים לסטימולציה ולירידה בתיאבון עיי" שיחרור נואפינפרין מההיפותלמוס.

למי מיועדת התרופה? התרופה מיועדת לאנשים בריאים בעלי מסת גוף BMI מעל 30.תרופה זו אינה מיועדת בדרך כלל לילדים ותינוקות מתחת לגיל 12..

כמה זמן ניתן לקחת את התרופה? השימוש בתרופה מוגבל ל-12 שבועות,מכיוון ששימוש ממושך בתרופה עלול לגרום להתמכרות ולתופעות כגון:נדודי שינה,שינויים בהתנהגות וחוסר שקט.

 

מינון: כמוסה אחת של 15 מ"ג ביום.

אופן הלקיחה:כמוסה אחת  ביום על קיבה ריקה.מומלץ לקחת 10-14 שעות לפני השינה.

זמן מחצית החיים:16-31 שעות.

מטבוליזם: כבדי.

משך ההשפעה:אפקט דיכוי התיאבון נמשך 12-14 שעות מהנטילה.

תופעות לוואי:נדודי שינה,עליה בלחץ דם,עצבנות,אי שקט,יובש בפה,טעם רע בפה,סחרחורות,רעד,כאבי ראש,עצירות או שלשול.

התוויות נגד:

  • יתר לחץ דם.
  • פעילות יתר של בלוטת התריס.
  • גלאוקומה.
  • מחלת לב או כלי דם.
  • היצרות חמורה בכלי דם.
  • הפרעת קשב וריכוז.
  • הריון בשליש ראשון\אחרון או הנקה.
  • עבר של צריכת סמים\אלכוהול.
  • שילוב עם תרופות אחרות להרזיה.
  • מצבי התרגשות ומצבי אי שקט.

אזהרות:

  • בזמן השימוש בתרופה כדאי להגביל צריכה של משקאות ומאכלים המכילים קפאין(קפה,תה,קולה ושוקולד).
  • יש להשתמש באמצעי מניעה כי התרופה עלולה לגרום נזק לעובר.
  • השימוש מעבר לשלושה חודשים מגדיל את הסיכון ללחץ דם ריאתי שמסכן חיים.
  • התכשיר מכיל לקטוז ועלול לגרום לאלרגיה אצל אנשים הרגישים ללקטוז.

תגובות בין תרופתיות:

  • תרופות סימפאתומימטיות אחרות:Dexfenfluramine,Fenfluramine,Guanethidine ,מחשש לגירוי יתר של מערכת העצבים שבא לידי ביטוי בעצבנות,רעד והפרעות שינה.
  • מעכבי מונואמין אוקסידאז:Pheneizine מחשש לבילבול,חום גבוה,פירכוסים,הזיות ועלייה מסוכנת בלחץ דם.יש להימנע משילוב זה ויש להמתין לפחות שבועיים בין הטיפולים.
  • תרופות אחרות לדיכוי התיאבון עלולות לגרום לעלייה מסוכנת בלחץ דם ובקצב לב,בנוסף גובר הסיכון לפתח מחלת ריאות חמורה:Primary Pulmonary Hypertension
  • תרופות להורדת לחץ דם בשילוב עם רזין יש ניגוד בהשפעה על לחץ הדם,שכן רזין מעלה לחץ דם.
  • תרופות המעלות את רמות הסרוטונין:SSRI,SNRI,TCAS,TRIPTANES עלול לגרום לתסמינים כגון:אי-שקט,חרדה,בילבול,עלייה בחום הגוף,הזעת יתר,מומלץ להימנע משילוב זה.
  • תרופות נוגדות סוכרת:ההשפעה ההיפוגליקמיה של תרופות נוגדות סוכרת פוחתת בשילוב תרופות סימפוטימאטיות.
  • סותרי חומצה מפחיתים את ההפרשה של רזין.
  • קרבוניק אנהידראז אינהיביטור:Acatazolamide מפחיתים את ההפרשה של רזין.

 

דרך נוספת להרזיה יכולה להתקבל מתוספי תזונה.

 

 

תוספי תזונה להרזיה:

נטילת תוספי תזונה במקביל להקפדה על תזונה נכונה ופעילות גופנית תומכת בתהליך ההרזיה,מסייעת לשמור על רכיבים חיוניים בגוף ואף מעודדת שריפת שומנים.תוספי התזונה שמיועדים להרזיה מתחלקים לשלוש קטוגריות:

  • מינרלים ומטבוליטים
  • צמחי מרפא
  • סיבים תזונתיים

 

מינרלים ומטבוליים

כרום פיקולינאט: מינרל שמשתתף בתהליך פעילותו של האינסולין,משפר את היקשרותו של האינסולין לקולטניו.חוסר בכרום פיקולינאט נקשר לעלייה בערכי הגלוקוז,היפראינסולינמיה,טריגליצרידים גבוהים בדם וערכים נמוכים של HDL .כרום פיקולינאט מפחית את הכמיהה למתוק,מפחית את אגירת השומן בתאי השומן ומעלה את מסת הגוף הרזה.

מינון:בין 200 ל-400 מיקרוגרם ביממה,בערכים גבוהים יותר(מעל 1000 מיקרוגרם) עלולים להיגרם הרס של השרירים ואי ספיקת כליות.

הידרוקסימתיל בוטיראט:חומר פירוק של החומצה האמינית לאוצין,שהיא אחת מאבני הבניין של החלבונים.חומר זה מונע פירוק של חלבונים.הידרוקסימתיל בוטיראט גורם לירידה משמעותית במסת רקמת השומן בגוף ולנטייה לעלייה במסת הגוף הרזה(שרירים).

מינון:3-6 גרם ליום למשך 4-6 שבועות.

חומצה לינולאית מצומדת:

HE> CLA :שייכת לקבוצת חומצות שומן לינולאיות מסוג אומגה 6.

CLA  מורכבת משתי צורות של חומצות שומן:האחת משפרת הגדלה של מסת שריר והשנייה מונעת איחסון שומן ברקמות השומן.בנוסף היא גורמת לירידה בקליטת הגלוקוז בגוף,מניעת עמידות לאינסולין,הורדת כולסטרול והגברת קצב חילוף חומרים.

טונלין: מכילה חומצה לינולאית מצומדת במינון של 1250 מ"ג,אופן השימוש:1-2 כמוסות ביום,עם הארוחות.

רצוי לשלב עם:טבליות אשכולית,כרום פיקולינאט,סיבי פסיליום.

ל-קרניטין: חומצה אמינית שתפקידה להגביר את השימוש בשומנים לצורך ייצור אנרגיה בתאים.בכך מונעת הצטברות שומנים,במיוחד בלב,הכבד ושרירי שלד,לכן מפחיתה את הסיכון ללקות במחלת לב.בנוסף מפחיתה טריגליצרידים ומשפרת את תיפקוד השרירים.לחומצה אמינו זו מבנה כימי מיוחד הדומה לויטמיני B ,לכן מופרשת במהירות מן הגוף.

מינון:1 כמוסה של500 מ"ג 1-3 פעמים ביום,לפני הארוחות או על קיבה ריקה.

צמחי מרפא:

גימנמה:צמח המסייע לירידה במשקל עיי" השפעתו על רמות הגלוקוז בזרם הדם,ידוע כמוריד רמות סוכר וזאת מכיון שצמח זה תורם לייצור מוגבר של תאי בטא המפרישים אינסולין.עיי"כך הוא מסייע לאיזון רמות ההמוגלובין המסוכררHbA1C  ובנוסף בעל השפעה מאזנת על התיאבון ובצורך בפחמימות.

מלון מר:תורם לירידה במסת השומן בגוף,בשל הפעילות ההיפוגליקמיה וככל הנראה גם בשל השפעה על חילוף החומרים התוך תאי.

מלאבאר תמרהינדי:גורם לשיפור בקצב חילוף החומרים וביציאות.

תה ירוק:מכיל שני חומרים פעילים מטבולית בגוף:קפאין ופוליפ נולים שקרויים קטקינים.חומרים אלו עשויים לגרום להגברת פעילות מערכת העצבים הסימפתטית,שגורמת להעלאת רמתו של ההורמון נוראדרנלין,שמעלה את קצב חילוף החומרים בגוף,אך עלול לגרום לעלייה בדופק ובלחץ דם.

ליקוריץ(שוש קירח):החומרים הפעילים בשורש הם החומצות גליצריזינית וגליצריטינית ,משמשות כמשלשל קל.בצריכת כמות גדולה של ליקוריץ החומצות האלה עלולות לגרום לפעילות יתר של ההורמון קורטיזול בכליות,מה שעלול לגרום לעלייה בלחץ הדם ולהיפוקלמיה(ירידה ברמת האשלגן בדם).

טיון השמש:בעל אפקט להורדת תיאבון,כדי להשיג אפקט זה יש ללעוס את השורש הגרוס,או ליטול 20-40 טיפות של טינקטורה מספר פעמים ביום או על פי צורך.

זרעי שומר:החומר הפעיל הנמצא בזרעים נקרא אנתול, חומר דמוי סוכר  והוא אחראי להגביר את קצב חילוף החומרים ולדכא תיאבון,עיי" הפחתת התחושה בקצות העצבים הסנסוריים וכן בבלוטות הטעם.

 

דוגמאות למוצרי הרזייה המכילים צמחי מרפא:

משקה הצמחים 1.2.3.4 :

תמצית צמחים להכנת משקה דל קלוריות המכיל 10 צמחים ומיועד ל-10 ימים.

מכיל 4 צמחים הידועים כמסייעים בשריפת קלוריות:קליפת אשכולית,תה ירוק,גווארנה ותה יונאן מטיבט.

מכיל 3 צמחים הידועים כמסייעים לריקון מחומרים רעילים ומים עודפים:שומר,סלרי ושעורה.

מכיל 2 צמחים הידועים בטיהור הגוף:צקוריה,ויירבה.

מכיל 1 צמח הידוע כממריץ:קולה.

אופן השימוש:4 כוסיות מדידה של 1234 ליום ב-4 ימים ראשונים(בתוך 1.5 ליטר מים מינראליים).3 כוסיות מדידה ליום ב-3 הימים הבאים(בתוך 1.5 ליטר מים מינראליים).2 כוסיות מדידה ליום ב-2 הימים הבאים(בתוך 1.5 ליטר מים מינראליים).1 כוסית מדידה ליום ביום האחרון.

כמוסות 1.2.3.4 לשיחרור מושהה:

כמוסות המשחררות את הרכיבים שבתוכם במשך 12 שעות,כך שכמוסה אחת ביום ואחת בלילה מספיקות ל-24 שעות ברציפות.

רכיבי הצמחים הפעילים בכמוסת היום:

מיצוי עלה תה ירוק-שריפת קלוריות עיי" טנין ופלבנואידים.

שורש שעורה:מסייע בהרחקת מטבוליים עודפים.

זרעי סלרי ומיצוי עלי ירבה-לסילוק רעלים.

פרי השומר:סילוק עודף נוזלים.

זרעי אגוז קולה:ממריץ.

רכיבי  הצמחים הפעילים בכמוסת הלילה:

שעועית:להפחתת המשקל.

מליסה ועוזרר:להרגעה.

תמצית ענבים:לסילוק רעלים

עולש\צקורי:למטבוליזם קל ועדין.

אינו מכיל קפאין.

סיבים תזונתיים:הסיבים שהם מסיסים במים,סופגים מים במעי ועשויים לגרום לתחושת שובע ובכך להפחית את הצריכה הקלורית.הם אמורים לשפר את איזון הסוכרת ושומני הדם-שני הסיבוכים השכיחים שנגרמים מעלייה במשקל.

ציטוזן:סיב תזונתי שאמור להוריד את ספיגת השומן במעי עיי" קשירת שומנים ומלחי מרה במעי.זוהי מולקולה של רב סוכר שמופקת מפולימר ששמו קיטין שמצוי בשלד של הלובסטרים והחסילונים.

גואר גואם:סיב תזונתי המתנפח פי למעלה מ-50 מנפחו המקורי,בבואו במגע עם מים עיי" כך הוא יוצר תחושה של מלאות.גוארגם מווסת את קצב ספיגת המזון(כולל סוכר) ומאריך את זמן ספיגתו בגוף.התוצאה היא עליה איטית ברמת הסוכר בדם ולפיכך גם ירידה מתונה בנפילתו.

אופן השימוש:1-2 כמוסות 3 פעמים ביום,לפני הארוחה עם כוס מלאה במים.

גלוקומאנן:דומה במבנהו הכימי לגואר גואם,שניהם שרשראות רב סוכרים,שמכילים את הסוכרים גלוקוז ומנוז.סיב זה סופח אליו מים פי 17 מנפחו המקורי ובכך מעודד תחושת שובע לאורך רוב שעות היום.

מוצר הרזיה המכיל סיב זה הינו:פיגורה דיאט

פיגורה דיאט:פורמולה עתירת סיבים המסייעת בתהליך ההרזיה,מסייעת בתהליך שריפת שומנים בגוף ומקלה על חילוף החומרים.הפורמולה מכילה 4 מרכיבים עיקריים:

1.      גלוקומנן

2.      תמצית שזיפים:עשירה בסיבים המסייעת בתפקוד מערכת העיכול.

3.      קמבוצה גרסייה:פרי הצמח מכיל את החומצה HCA ,לחומצה זאת יכולת עיכוב האנזים ציטראט ליאז הדרוש בהפיכת קרבוהידראט לשומן,בנוסף HCA מסייעת בהפחתת התיאבון.

4.      קרניטין:חומצה אמינית שתפקידה העיקרי בגוף הוא להעביר חומצות שומן ארוכות שרשרת למיטוכונדריה לצורך יצור וניצול אנרגיה זמינה.קרניטין מסייעת לשריפת שומנים מוגברת ולניצול מרבי של מאגרי האנרגיה בגוף.

 

פסיליום:סיב מסיס מים הסופח מים במעי בכמות שגדולה פי 25 מנפחו.יש להרבות בשתיית מים עם נטילת התוסף כדי למנוע חסימת מעיים.הפסיליום עלול להפחית את ספיגתן של מספר תרופות,ולכן יש ליטול אותו כשעתיים לפני או אחרי נטילה של תרופות.

מוצר הרזיה המכיל סיב זה הינו:מוציויטל.

מוציויטל:השימוש מומלץ שעה לפני ארוחה עיקרית או לפני השינה,יש לשפוך את תוכן השקית לתוך כוס,להוסיף מים קרים,מיץ פירות,לבן או יוגורט לערבב ולשתות מיד.אחרי שימוש במוציויטל מומלץ להרבות בשתיה.אין לצרוך ביום יותר מ-40 מ"ג לק"ג משקל גוף.החומר מכיל פנילאלנין.

 

תזונה נכונה:

ההרזיה הנכספת תתקבל משינוי מוחלט של הרגלי האכילה,יחד עם ויתור על זלילות ועל מזונות בעלי אחוז שומן גבוהים,הקפדה על איכות המזון והימנעות מאכילה שאינה עקב רעב.רק בדרך זו חוסכים מאות ואלפי קלוריות וכך יורדים במשקל.

אכילה נכונה פירושה לצרוך את כל אבות המזון במינונים המתאימים על פי קבוצות המזון:

·         קבוצת הלחם והדגנים:מכילה:

1.      גרעין של תבואות(שיבולת):חיטה,שעורה,שיפון,שיבולת שועל,אורז,תירס,דוחן.

2.      ירקות שורש עמילניים:תפוחי אדמה,בטטה.

3.      דגנים קדמוניים:קינואה,כוסמת,אמרנט,סורגום.

לאדם מבוגר מומלץ לאכול מדי יום 4 מנות מגוונות מקבוצה זו.מנה אחת נחשבת לפרוסת לחם אחת או קערית רגילה של דגנים או שלושת רבעי כוס אורז,מקרוני וכיוצא בזה.חשוב לאכול לחם מקמח מלא,אורז מלא וכיוצא בזה כדי להגדיל את תחושת השובע.

קבוצה זו אחראית לאספקת ויטמינים ומינראלים מסוג:ריבופלאביןB2 ,טיאמין וברזל.

·         קבוצת הירקות:יש לאכול מדי יום ירקות במגוון של צבעים(מומלץ טריים),כיון שכל צבע מייצג ןיטמין אחר ונוגדי חימצון שונים:

1.      אדום:עגבנייה,פלפל אדום,צנון וצנונית מכילים ליקופן הפועל בבלימת רדיקלים חופשיים בריאות, במערכת העיכול ובבלוטת הערמונית.

2.      סגול:חציל,כרוב סגול,סלק ובצל סגול מכילים אנטוציאנינים המשפיעים על מניעת תהליכי חימצון במוח ועיכוב תהליכי הזדקנות ותורמים להגנה מפני טרשת עורקים,מחלות דלקתיות וסיבוכים של מחלת הסוכרת.

3.      כתום:פלפל צהוב\כתום,גזר,דלעת דלורית מכילים קרטנואידים הבולמים תהליכי חימצון ועיי" כך מפחיתים תהליכי הזדקנות,ממאירויות,תהליכים דלקתיים,סיבוכי סוכרת ועוד.

4.      ירוק:ברוקולי,כרוב,מלפפון,חסה,עלי בייבי,סלרי,קישוא,בזיליקום,פטרוזיליה,עירית,רוקא,כוסברה,תרד ,מכילים לוטאין וזקסאנטין המגנים מפני נזקי קרינת השמש ובמיוחד נזקים בעיניים,הם עשויים למנוע או להאט את קצב ייצור הקטרקט,בנוסף הם מגנים מפני מחלות לב וכלי דם.

5.      לבן:בצל,שום,כרובית,לפת,קולורבי,כרישה,שומר ופטריות מכילים תרכובות גופרית כגון:אליצין,אליל סולפיד בעלי פעילות נוגדת חיידקים ומניעה של תהליכים דלקתיים,בנוסף הם מחזקים את היכולת החיסונית של הגוף.

·         קבוצת הפירות:מומלץ לאכול שני סוגי פירות ביום ולא יותר מכיוון שהם מכילים הרבה סוכר וכפועל יוצא הרבה קלוריות.ההמלצה להעדיף פירות טריים כדי לקבל אחוז ניכר מהויטמינים המצויים בתוכם.

·         חלבונים:מתחלקים לשלוש קבוצות:

1.      חלבונים מקבוצת הבשר:בקר,עוף,הודו ודגים מכילים ברזל וויטמין B12 באיכות ביולוגית טובה.מומלץ לאכול 150-160 גרם בשר ליום, כמובן שישנה עדיפות לבשר רזה כמו עוף,הודו ודגים.

2.      חלבונים מקבוצת הקטניות וביצה מכילים ברזל וסידן ,ביצה הינה מקור לויטמין B12  .

3.      חלבונים מקבוצת החלב:מוצרי חלב,יוגורט,משקאות חלב מכילים סידן ויטמין B2 B12, ,A D, .2-3 מנות  ממוצרי החלב ליום מספקות את הכמות היומית הנדרשת מקבוצה זו.

חלבונים מכילים טריפטואן,אומר כימי זה מעודד את יצירת הסרוטונין במוח ומונע את התשוקה לפחמימות.

אזהרה:לסובלים מבעיות בכליות,עודף חלבון עלול להזיק.

·         שומנים:השומנים הבריאים מתחלקים לשתי קבוצות:

1.      שומן חד בלתי רווי:אבוקדו,זיתים,טחינה,שמן זית,שמן קנולה,אגוזי פקאן,שקדים ובוטנים.

2.      שומן רב בלתי רווי:מיונז,שמן סויה,אגוזי מלך,גרעינים,פיסטוק חלבי.

ההמלצה להשתמש בשומן באופן מתון ומבוקר,להמעיט בשימוש בשמן לטיגון ולצמצם שימוש בחמאה ומרגרינה.

·         קבוצת המתוקים:מכילים קלוריות "ריקות",הווה אומר נטולות ערכים תזונתיים ולכן יש להמעיט למינימום אפשרי בצריכתם,ביניהם:עוגיות,ממתקים,סוכר לבן,פסטות וקרקרים.בנוסף ספיגת הסוכר בדם ממזונות אלו מיידית,דבר הגורר שובע זמני בלבד והרגשת רעב לאורך זמן.

טיפים להרזיה:

  1. איכלו ארוחת בוקר.מחקרים מראים שדילוג על הארוחה גורם לאכילה רבה יותר במשך היום.דוגמא לארוחת בוקר:קערית של דגנים מלאים עם חלב דל שומן או חביתה עם פרוסת לחם ויוגורט.
  2. איכלו לאט מכיוון שבדרך זו מרגישים שובע כפול:הראשון הוא מלאות הקיבה,השני הוא העלייה ברמות הסוכר בדם,הגורמת למרכז הרעב והשובע במוח "להרגיש" שיש בגוף אנרגיה ולפיכך להפחית את התיאבון והרעב.
  3. כדי לקבל שובע ממושך עדיף לצרוך לחם העשוי מקמח מלא.הסיבים התזונתיים הנמצאים בלחם המלא,מתנפחים במערכת העיכול,סופחים אליהם את הסוכרים,ובכך מעכבים יותר את ספיגתם.דבר זה תורם לתחושת מלאות במערכת העיכול,יחד עם שובע למספר שעות עקב ספיגת סוכר איטית יותר.
  4. מומלץ להרבות בשתייה חמה מכיוון שמרכז הרעב והשובע,הרגיש לחום ולקור,נמצא קרוב לחיך ולכן משקאות חמים יכולים לחמם את המרכז הזה ועל ידי כך לגרום לו לתת לנו תחושה של שובע.
  5. מומלץ להגדיל את צריכת החלבונים,מכיוון שהם מכילים חומצת אמינו טריפטופאן שהופכת במוח לסרוטונין,הגורם לתחושת רגיעה וגם להפחתת התיאבון כלפי דברים מתוקים ופחמימות אחרות.
  6. שתו הרבה מים.כוס עד שתי כוסות מים לפני האוכל עשויות לגרום להרגשה של מלאות.
  7. איכלו ארוחות קטנות במהלך היום,מכיוון שזלילת מזון רב תורמת לתהליך הגדלת הקיבה ואילו הנפח הגדול של הקיבה תורם לתחושת רעב,חוסר סיפוק מארוחות בגודל סביר ולהמשך אכילת ארוחות גדולות.
  8. הימנעו מארוחה עיקרית כבדה וגדולה מכיוון שארוחה כבדה עתירת שומן וקלוריות דורשת אנרגיה רבה לעיכול ולכן הגוף מזרים כמות גדולה יותר של דם למערכת העיכול.עובדה זו גורמת לעייפות מסוימת המניעה את הגוף לחפש מזונות בעלי ריכוז גבוה של סוכר(כמו שוקולד),התורמים למרץ ותחושת עירנות.לכן כדי למנוע זלילת מתוקים אחר הצהריים,יש לאכול ארוחת צהריים מאוזנת,דלת שומן,עם כמות מזון משביעה אך לא "מפוצצת".
  9. העדיפו מזון טרי על פני מזון מבושל(בעיקר ירקות חיים) מכיוון שמזון טרי מתעכל זמן רב יותר ממזון מבושל ובעיכול ממושך הגוף שורף יותר קלוריות.
  10. הקפידו על מינימום 7 שעות שינה ,מכיוון שחוסר שינה משבש את הפרשת ההורמון קורטיזול ,שתפקידו בין השאר לווסת תיאבון,לכן חוסר שעות שינה מגביר את התיאבון,משבש את קצב חילוף החומרים ומאט את תהליך הירידה במשקל.

 

פעילות גופנית:

פעילות גופנית  הינה הכרחית בתהליך הרזיה,מכיוון שדיאטה קיצונית ללא פעילות גופנית גורמת להאטה בחילוף החומרים ולהקטנת הצריכה הקלורית הבסיסית.לכן פעילות גופנית יחד עם הדיאטה תגרום לכך שהתאים לא יצמצמו את צריכת הקלוריות שלהם.במקרה זה,כמות הקלוריות שהגוף שורף לצרכיו גדלה(עקב הפעילות הגופנית),כמות הקלוריות שהגוף קולט מהמזון קטנה והגוף נמצא בשיווי משקל קלורי שלילי,הווה אומר נוצר פער אנרגיה בכיוון הרצוי,שהוא תנאי הכרחי להרזיה.

חלק מתהליך ההרזיה הוא בניית מסת שרירים כדי לגרום לגוף "לבזבז" יותר קלוריות גם במנוחה וגם בתנועה ובמאמץ.

חשוב לבצע פעילות אירובית-כמו הליכה מהירה,ריצה או אופניים,הפעילות האירובית גורמת להגברה של שריפת הקלוריות לא רק בזמן הפעילות עצמה,אלא גם מספר שעות אחריה.ככל שהפעילות יותר עצימה,כך שריפת הקלוריות המוגברת תימשך יותר שעות.

ההמלצה לאנשים בעלי משקל עודף היא להעלות בהדרגה את משך הפעילות הגופנית ל4-5 שעות שבועיות.

דוגמאות לאיבוד קלורי בשעה בפעילויות גופניות שונות לפי משקל גוף:

סוג הפעילות

אדם השוקל 55 ק"ג

אדם השוקל 75 ק"ג

הליכה איטית-3.2 קמ"ש

192

265

הליכה בינונית-4.8 קמ"ש

252

350

הליכה מהירה-7.2 קמ"ש

340

480

ריצה קלה-8.8 קמ"ש

525

690

ריצה בינונית-11.2 קמ"ש

730

1010

ריצה מהירה-16 קמ"ש

770

1400

ריצה במקום(בבית)

510

715

קפיצה בחבל

600

820

שחייה-20 מטר בדקה

220

300

שחייה-50 מטר בדקה

390

550

רכיבה על אופניים-9.5 קמ"ש

190

260

רכיבה על אופניים-19 קמ"ש

324

450

משחק טניס

270

440

והכי חשוב זיכרו לשמור על נפש בריאה בגוף בריא.

שלכם טלי אנגור.

 

 הוסיפי תגובה    שלחי לחברה    גירסה להדפסה

אודות אסימון |  צרו קשר |  פרסמו אצלנו |  תנאי שימוש |  תקנון רכישה באתר |  אסימון, טיולי חוויה ברוח נשית |  רשימת העסקים
אסימון - © כל הזכויות שמורות
וייזנט - תוכנות לעסקים