ליאורה קרן היא בעלת קייטרינג וותיק הנושא את שמה. היא מתמחה באירועי גורמה מעוצבים ועובדת עם מוסדות וגופים כלכליים גדולים וגם באירועים פרטיים. מלבד זאת, היא שימשה כיועצת הקולינארית של מוזיאון ישראל, ערכה מדורי אוכל בעיתונות, מאמריה ומתכוניה פורסמו ב"דרך האוכל", "עיצוב תפריט" של עולם האישה, "גורמה" של את, לאישה ועוד. קרן היא גם ציירת וצלמת בעלת מוניטין ולאחרונה הוצגה תערוכת צילומיה בגלריה הוראס ריכטר ביפו העתיקה.
את בדרכה המקצועית כשפית, החלה קרן רק כשנשקה לגיל 50, אז גם נישאה בשנית ליוסי נחמני, אדריכל.
קרן ידועה ככוהנת האוכל הקטן. זוהי המנטרה שמלווה את הקייטרינג שלה ומאחוריה תורה שלמה. באירועים שהיא עורכת היא מגישה אוכל קטן ומעוצב ואת המזנונים היא עורכת מנות מנות בצלוחיות קטנות.
"אני בעד מנות קטנות. זה שנים שאני עורכת אירועים בסגנון כזה, אפילו חתונות. יותר ויותר אנשים נפתחים לרעיון ומבינים ש"פחות – זה יותר", אומרת קרן.
היא משכנעת לארח בשיטה זו, את כל מי שנקרא בדרכה וכמובן שכל אוכל שהיא פוגשת, הופך אוטומטית במוחה הקודח לאוכל קטן, או שהיא סתם ממציאה מהראש, בקיצור – היא חולמת בלילה על חטיפונים קטנטנים ומעוצבים.
"בהכנת חטיפונים ומנות קטנות יש משהו מרגיע, כמו ריפוי בעיסוק. אני שמה לי איזו מוסיקת רקע כייפית, מתיישבת על כסא גבוה ועובדת. בדיוק כמו סבתא שלי שהייתה יושבת במטבח ומזמרת לעצמה, עטופה בסינר פלסטיק צבעוני, רכונה על משטח העבודה, חותכת וממלאה, חותכת ומדביקה, ומזמזמת מנגינות לנשמה". מספרת קרן.
לאחרונה הוציאה לאור את הספר "במנות קטנות" שהוא סגירת מעגל עבורה, הגשמת חלום. 88 מתכונים של אוכל קטן, תמונות מרהיבות ועיצוב מרשים. אף סיימה את הספר וכבר יש לה בראש רעיון להמשך.
בהקדמה לספרה "במנות קטנות" מספרת קרן איך הגיעה בסופו של דבר לפתיחת הקייטרינג. מסתבר שזה קרה ממש לא במקרה.
"גדלתי בבית שוקק אורחים. אמא שלי אהבה לבשל ולארח. אני זוכרת אותה מעלעלת בג'ורנלים שהגיעו אלינו מהדודה באמריקה. מנסה מתכונים מודרניים. היא הייתה משתעשעת באפיית עוגות וקישוטן ואת המנות הפשוטות ביותר, הייתה מעטרת ומקשטת ומרנינה את לב כולנו.
אמא שלי וסבתא ברטה היו מכינות לנו כיסוני בצק ממולאים בכל טוב. אהבתי להשתעשע בבצק, סבתא הייתה מרדדת אותו על משטח עץ מקומח ואני הייתי קורצת עיגולים בעזרת כוס. כך או כך, עד שנשאתי, לא ניסיתי אפילו לאפות עוגה...
לניו יורק הגענו בשליחות בתחילת שנות ה- 70, בתקופה שבארץ היה שפל כלכלי. שם לראשונה, נחשפתי לעולם מופלא וקסום. לעולם שהיה בו הכל – בעיקר אוכל! עשרות סוגים של גבינות ולחמים, מסעדות מכל הסוגים, מאות ספרי בישול ומגזינים, כלים, קישוטי מזון, כלי אוכל ופטנטים לאפייה ומה לא!
בהתחלה,
כשנאלצתי לארח מתוקף היותנו נציגים ישראלים, הייתי מקבלת מאמא שלי הדרכה בטלפון ומכתבים עם מתכונים. אחר כך כבר הסתדרתי איכשהו, כי על כל חבילת פסטה או אריזת קמח היה כתוב מתכון.
כשחזרנו לאחר ארבע שנים, הפכה אהבת הבישול למרכז חיי. למדתי ניסיתי, נסעתי בעולם, טעמתי, חוויתי ותהיתי. אבל עדיין לא העזתי.
יוסי, אישי, היה זה שעזר לי להחליט שזו הדרך שלי, שצריך להעז. עזבתי משרה טובה ובטוחה ויצאתי להרפתקה. מאז, כבר 15 שנה, היום שלי מתחיל בחמש בבוקר ולא תמיד אני יודעת מתי יסתיים...
התחלתי מאפס. קניתי מקפיא ועוד מקרר. אפיתי קישים ופשטידות, עוגות ועוגיות וכל מיני תבשילים. את המשלוחים הייתי עושה באוטוביאנקי שלי הקטנה והאדומה ואחר כך בסקודה מקרטעת...
כשההזמנות גדלו, נעזרתי בכמה סטודנטיות מסורות שהיו עוזרות לי בהכנת החטיפונים הקטנים. הינו פותחות אז 2-3 קרשי גיהוץ, מניחות עליהם מגשים ועובדות.
האירוע הראשון שעשיתי היה ל– 50 איש. הכנתי אוכל לגדוד. עשיתי הרבה טעויות, אבל למדתי בדרכי שלי. אף פעם לא התגעגעתי לימים האחרים הנוחים.
כל יום אצלי הוא הרפתקה. האירועים מביאים אותי למקומות מגוונים ולהיכרות עם אנשים מעניינים.
אין ספק שעבודה יומיומית במטבח ובאירועים שוחקת מאוד. אני חווה ונושמת אוכל. אבל, כל עוד אני קמה בחדווה ומתפרצת למטבח בשקיקה, כל עוד אני מתרגשת ומתמלאת סיפוק מאיזו המצאה גסטרונומית קטנה – אני ממשיכה בכיף".
מתכון מתוך הספר "במנות קטנות": ענבים עטופים בגבינה
חומרים
ל-20 מנות
250 גרם גבינת עיזים רכה
150 גרם גבינת רוקפור מגוררת דק
20 ענבים שחורים או ירוקים ללא גלעינים
5 כפות שומשום מעורב בגרגרי קצח וגרעיני חמנייה
אופן הכנה
מערבבים היטב גבינת עיזים וגבינת רוקפור.
יוצרים כ – 20 כדורים (כל כדור בגודל ¾ כפית גבינה).
מכניסים עינב לכל כדור ע"י לחיצה קלה וסוגרים את הכדור.
מגלגלים בתערובת השומשום ומצננים כשעה.
חוצים לשניים ומגישים בעטרות נייר.
צילום:דניאל לילה
"אספתי כאן מתכונים, רובם לא מסובכים, חלקם דורשים סבלנות והשקעה. למי שרוצה לארח – אין נחמד מזה. צריך רק להצטייד בחותכנים בצורות ובגדלים שונים, בעטרות נייר, בתבניות קטנטנות, בסכינים ובפטנטים שיקלו על העבודה. יש היום יותר ויותר חנויות לבשלנים ואין בעיה למצוא את כל הכלים והחומרים שבספר", אומרת קרן.
בהחלט כדאי להקדיש זמן ולנסות.